Allerheiligen een ode met bloemen

Laatst gewijzigd: 19 april 2024

Over Allerheiligen en Allerzielen

Allerheiligen en Allerzielen

Zijn dagen van herdenken en daarbij spelen bloemen (bijvoorbeeld chrysanten, anjers, anthurium) een grote rol. Eigenlijk hebben Allerheiligen en Allerzielen een hele mooie betekenis! Het is een ode met bloemen en kaarslicht aan een dierbare in herinnering.

Op 1 november is het Allerheiligen. In veel Europese landen, waaronder België, is Allerheiligen een nationale feestdag. Een christelijke feestdag waarop alle heiligen en martelaren worden herdacht. De dag erna, op 2 november is het Allerzielen. Op beide dagen draait het om herdenken en herinneringen ophalen.

In Nederland is Allerheiligen geen nationale feestdag maar binnen de Katholieke kerk in Nederland is deze dag wel een verplichte feestdag. Katholiek Nederland staat wel stil bij Allerheiligen maar sinds 1967 wordt deze dag niet meer als zondag gevierd.

Gedachtenis aller zielen

De dag na Allerheiligen, Allerzielen, is een dag die nog wel door heel veel mensen wordt gevierd. Allerzielen is een dag waarop veel gelovigen naar het kerkhof gaan om geliefden te gedenken. Om deze herdenking vorm te geven, worden de graven schoongemaakt, bekleed met groen en versierd met bloemen. En om dit ritueel af te maken, worden kaarsen aangestoken.

Ook op tv zijn, rond deze tijd, programma’s te zien waarin mensen vertellen over dierbaren die zij missen en waarvoor zij ter nagedachtenis een kaarsje aansteken. Een hele bijzondere manier om familieleden en geliefden die er niet meer zijn, te eren. De mooie herinneringen blijven.

Herdenken met bloemen

In zuidelijk Nederland en in België weten bloemisten er alles van. Hier zijn veel bloemisten volop bezig met bloemwerk speciaal voor Allerheiligen. Afgelopen tijd kon er al bloemwerk besteld worden.

Prachtige kransen en bloemstukken in allerlei kleuren en modellen komen voorbij op Facebook en Instagram. Bloemen die veel worden gebruikt zijn: anjers, chrysanten en anthuriums.

Vaak wordt voor bloemen gekozen die langer houdbaar zijn, anjers en chrysanten zijn daarom bijzonder geschikt. Maar bloemen hebben natuurlijk ook een symbolische betekenis.

Symbolische betekenis van anjer

Een witte anjer staat voor pure liefde, geluk en ook toewijding. Een rode anjer staat symbool voor verlangen naar iemand en passie en bewondering.

De botanische naam van anjer is Dianthus, dit is afgeleid van de Latijnse woorden “Dios” wat “God” betekent en “anthos” wat “bloem” betekent. Eigenlijk is anjer, oftewel: dianthus, een goddelijke bloem.

Symbolische betekenis van chrysant

In alle delen van de wereld wordt aan de lang houdbare bloem chrysant een andere betekenis gegeven, ze hebben allemaal te maken met: Geluk, trouw, eerlijkheid en vriendschap. Met Chrysanten zit je dus altijd goed! De witte chrysant staat voor waarheid, deze wordt met Allerheiligen veel gebruikt.

Symbolische betekenis van anthurium

De naam anthurium zegt iets over de vorm van de bloem. Het betekent namelijk “bloeiende staart”. De bloem is er in vele variaties (lintvormig, tulpvormig, bekervormig, generfd) en kleuren. Zij staat symbool voor exotische schoonheid.

Als je goed naar de bloem kijkt ontdek je ook nog een andere vorm: een hart. Dit verklaart waarschijnlijk ook waarom deze bloem populair is voor Allerheiligen. Maar een bloem kan natuurlijk ook gekozen worden omdat het een geliefde zijn of haar favoriete bloem is geweest.

Allerzielen: ode met bloemen aan een dierbare

Graven worden deze dagen niet alleen schoongemaakt maar ook vaak bekleed met groene takken of groene kransen van de “eeuwig groenblijvende” buxus sempervirens en daarna versierd met bloemen. Hoewel witte bloemen vaak favoriet zijn, zijn natuurlijk alle bloemen geschikt voor herinneringsbloemwerk.

Hoe je het ook bekijkt: eigenlijk hebben Allerheiligen en Allerzielen dus een hele mooie betekenis! Het is een ode met bloemen en kaarslicht aan een dierbare in herinnering.


Wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt