Duurzaamheid

Laatst gewijzigd: 29 maart 2024

Duurzaamheid, hoe ga jij daar mee om?

Duurzaamheid is een woord dat op heel veel zaken van toepassing is. De hoofdzaak is om zorgvuldig om te gaan met de aarde en wat de aarde ons geeft, een zaak waar we allemaal achter staan. Dat zorgt ook dat we er verantwoording voor moeten nemen en zaken moeten aanpakken die binnen ons bereik liggen.

Binnen onze branche hebben we te maken met bestrijdingsmiddelen, plastic verpakkingen, CO2-uitstoot bij het verwarmen van kassen en het vervoer van bloemen. Denk aan import, export en de bezorgingen binnen Nederland en België.

Er zijn al heel wat initiatieven gestart met allerlei keurmerken om als producent of leverancier aan te kunnen geven dat je duurzaam bezig bent. De eerste binnen onze branche was MPS dat in de graderingen ABC, Gap en +, gebruikt wordt door kwekers. De eerste bloemisten haakten in met de “Bloemist Duurzame Barometer”.
Allerlei initiatieven die absoluut invloed hebben gehad binnen de keten.

Clusia plant

Wij waren er vroeg bij

Ik weet nog goed dat we in 2008 als eerste klant van Florisoft, een gerenommeerde software partij die een belangrijk deel van de bloemenhandel automatiseerde, onze webshop lieten aanpassen met de mogelijkheid om de keurmerkcodes zoals MPS te laten zien.

Toen we in 2009 live gingen, was ik erg enthousiast, niet te weten dat ik eerst de veiling in Rijnsburg moest motiveren om de codes mee te sturen in de transactie berichten. Bovendien zagen veel kwekers en importeurs het nut er niet van in.  Toch hadden we in eind 2009 een webshop met +/- 20% keurmerken en een jaar later facturen met percentages voor de eerste Duurzame Barometer bloemisten. In dezelfde periode zijn we ook biologische bloemen gaan aanbieden.

Over plastic hoesjes en trays

Plastic is een ideaal materiaal om bloemen te verpakken, plastic hoesjes voorkomen het uitdrogen van de bloemen met 80%. De plastic wegwerptrays zijn bijna net zo duur als de huurprijs die de veiling berekend voor de meermalige trays, dit is niet een goede stimulans. Zeker voor de export scheelt het retour nemen van fust in de transportkosten.

Plastic is een ideaal materiaal om bloemen te verpakken, plastic hoesjes voorkomen het uitdrogen van de bloemen met 80%. De plastic wegwerptrays zijn bijna net zo duur als de huurprijs die de veiling berekend voor de meermalige trays, dit is niet een goede stimulans. Zeker voor de export scheelt het retour nemen van fust in de transportkosten.

CO2-uitstoot van bezorgdienst

CO2: hoe minder brandstof er verbrand wordt, hoe minder je daarvan uitstoot. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Reden genoeg op verschillende manieren te kijken hoe dat beter kon, te beginnen met het investeren in de meest zuinige auto’s.

Om beter om te gaan met duurzaamheid investeerden we in wagens met opbouw van Smartbox. Smartbox was een van de eerste carrosseriebouwers die een laadbak kon bouwen die 600 kg lichter was dan die van de traditionele bakkenbouwers. Daardoor verdubbelde het laadvermogen! Hierdoor kunnen we in een rit tweemaal zoveel meenemen, een besparing van 50%.

Omdat we onze bloemen in water vervoeren geeft dat extra gewicht. Dat was de reden om een vulautomaat te laten ontwikkelen die onze emmers exact tot 3cm kan vullen.

Een andere manier is om het te rijden aantal kilometers te beperken, daarom maken we gebruik van software die de routes en de belading van de auto’s optimaliseert. Dit systeem plant eerst elke auto vol en zal, op een uitzondering na, alleen de laatste auto gebruiken voor de karren die overblijven. Op deze manier halen we een beladingsgraad van ruim boven de 90% en wordt er geen kilometer te veel gereden.

We kijken uit naar de ontwikkelingen van de hybride voertuigen, of waterstofgas aangedreven bedrijfsauto’s, die nu in volle gang zijn.

Bab Star auto met duurzaamheid certificaat

Gebruik van bestrijdingsmiddelen door de kweker

Doordat de overheid ruim 10 jaar geleden is begonnen met het verbieden van de eerste milieubelastende middelen en het aantal daarvan elk jaar met een paar middelen verhoogde, moesten kwekers en hun leveranciers alternatieven ontwikkelen tegen allerlei voorkomende ziektes en plagen.

Zo zijn er tientallen soorten “goede insecten” verkrijgbaar die in de kassen foute insecten opeten die de gewassen aan tasten. Ook zijn er veel natuurlijke middelen gevonden om schimmels en plagen te bestrijden. Met als gevolg dat kwekers steeds enthousiaster worden over de effecten daarvan.

Ik hoor en lees steeds vaker dat kwekers hun grond veel beter vinden functioneren dan in de tijd van de chemische middelen. Ze vertellen met enthousiasme over de grond die zo gezond en luchtig aanvoelt omdat er leven in zit. Leven dat ook ten goede komt aan planten en snijbloemen die daarin groeien. We zijn echt op de goede weg wat betreft duurzaamheid.

Over CO2

Wist u dat CO2, koolzuurgas een meststof is voor planten? Ze groeien daar extra goed van. Daarom lopen er grote buizen van raffinaderijen uit Rotterdam en Pernis naar de kwekers in het Westland. Met het CO2 gas worden de planten in hun kassen bemesten. Dus wij dragen met onze bloemen en planten bij aan een lagere CO2 uitstoot.

Van gas naar geothermie

Over duurzaamheid gesproken. Steeds meer kwekers investeren in aardwarmte. Ze laten buizen tot op grote diepten boren in het zogenaamde Triaslaag. Een laag diep in Moeder Aarde waar het erg heet is. Het water wordt door deze Triaslaag gepompt waardoor het opwarmt en gebruikt kan worden als verwarming voor kassen en woonwijken. Zo worden kwekerijen niet alleen CO2 neutraal maar zelfs CO2 negatief en leveren ze een geweldige bijdrage aan dit grote probleem in Nederland.

Biologisch en Skal

Echte biologisch geteelde bloemen mogen alleen onder deze naam verhandeld worden als de kweker door Skal is gecertificeerd. ‘Biologisch’ en ‘ecologisch’ zijn woorden die je alleen mag gebruiken als je aangesloten en goedgekeurd bent bij Skal of het nu om levensmiddelen groente fruit of bloemen gaat. Deze woorden zijn beschermd. De regelgeving met bijbehorend eisenpakket is ontwikkeld door Europa in Brussel. Dit is de reden dat de “Barometer Duurzame Bloemist” biologische bloemen wat lager heeft ingezet omdat bloemisten de term biologisch niet mogen gebruiken. Er wordt wel naar een oplossing gezocht door beide keurmerken.

Zo kwamen we vorig jaar tot de ontdekking dat we al 12 jaar illegaal bezig waren. Skal was ons op het spoor gekomen. En door Skal werden we verwittigd om de woorden ‘biologisch’ van onze website te verwijderen of ons te laten certificeren. Dat hebben we natuurlijk gedaan. Met enige trots kunnen we stellen dat we een van de eerste bloemenleveranciers waren die biologische bloemen verkochten en nu zijn we ook nog Skal gecertificeerd, Wouw!

Meer weten? Lees verder bij: