Conifeer

12 november 2021

Hip, mooi, exclusief en pure nostalgie

Kerstgroen, het stamt uit een tijd van de eerste vliegtuigen, toen kassen nog zeldzaam waren, de winters koud, de mensen zuurkool uit het vat en andere ingemaakte groente aten omdat er niet veel anders was.

Ik doel niet op armoede maar op de afhankelijkheid van wat de natuur in ons land te bieden had in de winter, zonder import en verwarmde kassen. Dat is niet te vergelijken met nu.

Maar ook toen maakten de mensen het extra gezellig in huis. Een kerstboom met echte brandende kaarsjes, bij de bloemisten werd gezocht naar bloemstukken om het extra gezellig te maken.

Geen bloemen, wel heesters

Alleen, er waren geen bloemen in de winter! Wel het groen van de groenblijvende heesters zoals coniferen. Gele en groene conifeer, gepelde wilgen katjes voor de hoogte, sphagnum mos als basis en dennenappels waren de weinige materialen die ‘s winters voor handen waren.

Hulst met besjes voor een beetje kleur

De rode bessen van de hulstboom maakten in die tijd het verschil! Het enige materiaal met een kleur en dat drukte zich goed uit in de prijs, voor mooie takjes met een goede bezetting werd 15 tot 20 gulden per kilo betaald.

We hebben nog twee kwekerijen uit die lang vervlogen tijd, van der Elst meer dan 140 jaar oud en Andromeda ongeveer 70 jaar oud. De laatste is onze huisleverancier waar we al jaren zaken mee doen.

Nieuwe rassen en soorten naaldbomen en conifeer

Peter en Wim hebben de kwekerij 25 jaar geleden overgenomen en hebben veel oude variëteiten vernieuwd met rassen en soorten van over de hele wereld.

Een paar voorbeelden:

  • De Sciadopitys Verticillata of parasolden, een prachtige boom met hele lange naalden uit Japan.
  • De Xantocyparis Nootkatensis, een conifeer met een bijzondere structuur de gekrulde takjes hebben iets weg van koraal.  Een prachtige zeer zeldzame ranke conifeer met lange hangende takken die je heel goed kan buigen.  
  • De Conifeer Chamaecyparis Obtusa Coralliformis met prachtige gekrulde takjes die overeenkomsten hebben met koraal.

Meer dan dertig soorten conifeer, drie soorten hulst, leucothoe en nog wat andere heesters kun je vinden op hun landgoed.

Exclusief, onderscheidend en duurzaam

Met het groen van deze kwekerij kunt u zich als bloemist heel goed onderscheiden ten opzichte van de massa productie, en met prijzen van 9 tot 15 euro per emmer is er ook nog een goede marge te behalen.
Het ruikt niet alleen lekker, het is ook mooi, lang houdbaar en heel erg duurzaam!

Moderne nostalgie, de oude geuren van kerst met het geweldige gevoel om verbonden te zijn met de natuur. Bij uitstek hét materiaal voor Kerst en vergeet vooral niet de hulst (Tip: bewaar hulst niet in het donker want dan verliest het haar blad).

Kwekerij Andromeda valt onder het natuurbeheer en herbergt naast de vele soorten coniferen ook zeldzame dieren zoals dassen, vossen en zelfs ringslangen! Deze dieren zorgen voor een gezonde natuur en dragen eraan bij dat de bomen goed kunnen groeien. Dit alles zorgt voor MPS A+ groensoorten in vele vormen en tinten!

Coniferen inspiratiemiddag

Eind vorige maand hebben we samen met Andromeda een coniferenmiddag georganiseerd, speciaal voor onze klanten en geïnteresseerden, om op een andere manier kennis te maken met de mogelijkheden van het coniferengroen.

Cisz Design & Photography

Na een interessante rondleiding van Wim over zijn kwekerij, lieten de bloemisten zich inspireren door Pim van den Akker. Tijdens de workshop liet Pim zien hoe je op een creatieve manier gebruik kan maken van alleen groen! Vervolgens kregen de aanwezigen de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan.

Nieuw: Conifereninspiratie oktober 2022

Er zijn al plannen om dit volgend jaar weer te doen dus reserveer in uw agenda de eerste zondag in oktober.

Bab Star