fbpx

Zonder hulst geen kerstsfeer

Geplaatst op 08-12-2020

Zonderhulst geen kerstsfeer

De bloemisten van de 19e en begin 20e eeuw hadden een zeer beperkte keuze aan materiaal om een winter arrangement of kerststuk te maken.

Zomers waren er bloemen voldoende maar niet in de winter. Kassen waren er nog niet en de bloemist moest het doen met wat de natuur hem ’s winters gaf. Dat waren onder andere heel veel soorten conifeer, bandwilg, dennenappels of andere eikels en een kaars.

Rode bes, voor een beetje kleur

Hoe blij was de bloemist als hij of zij tussen al dat groen en bruin een echte kleur kon toevoegen met rode bessen hulst, het enige wintermateriaal met kleur! Je had ze met bonte en met groene bladeren. Zonder hulst geen kerstsfeer.

De groene hebben over het algemeen de meeste bessen de bonte wat minder. Bovendien is het elk jaar een verrassing hoe de bes bezetting is. Er zijn jaren dat er nauwelijks een bes te vinden is en jaren dat ze tjokvol zitten. 

Kersttraditie

Tot op de dag van vandaag zijn 60% van de kerstuitingen op plaatjes en ansichtkaarten in de juiste sfeer gebracht door hulstblaadjes met rode besjes er op af te beelden. Ook bij mij roept hulst met bes direct allerlei kerstgevoelens op!

Helaas wordt het nauwelijks nog gebruikt en daardoor ook niet meer geteeld. Voor zover ik weet zijn er nog twee serieuze kwekers die zich 100% in kerstmateriaal hebben gespecialiseerd. Andere hebben nog hier en daar een boom op de tuin die als het uit komt geknipt wordt.

En dat is jammer!
Kerst is ooit begonnen als lichtfeest, waar gevierd werd dat het licht won van de duisternis omdat de dagen weer langer werden. Het werd uitbundig gevierd met lichtjes in de vorm van kaarsen en dergelijke. Het feest is 700 jaar na Christus gekerstend door de missionarissen en omgevormd naar het kerstfeest: de geboorte van Christus en vrede op aarde.
Het wordt al ruim 1250 jaar gevierd, een prachtige traditie waarbij de kaarsjes samen met de kerstboom tot vandaag gebleven zijn.

Een toefje maakt het verschil

Helaas zien we dat natuurlijke materialen steeds minder gebruikt worden, vooral de hulst met bes, terwijl juist dat kleine toefje met die puntige groene blaadjes en rode bessen het verschil maakt!
Media, ontwerpers en sfeermakers weten dat als geen ander! Wat doet u als bloemist?

Puur natuur

Hulst is er met groen en met bont blad en er is prikkende en zachte hulst. Dit jaar is een goed bessenjaar. Profiteer van deze prachtige nostalgie, vertel het aan uw klanten, onderscheid u met puur natuur en laten we stoppen met alle nep en kunst, al is het alleen al voor een betere wereld maar misschien geeft het u zelfs wel een betere omzet!

Ik wens u een goede verkoop met veel maakplezier en hele fijne feestdagen!

Bab Star

Nog een mooie bessentak: Ilex, meer informatie over deze bessentakken vindt u hier: Ilex verticilata