Bezoek Freesia kwekerij

Laatst gewijzigd: 29 maart 2024

Freesia kwekerij Aad Zwinkels

Vulkanische activiteit in het Westland

Vandaag heb ik een kwekerij bezocht met een typisch Nederlands product. De teelt is van oudsher bijzonder duurzaam. Dat komt omdat de grond niet met bestrijdingsmiddelen wordt ontsmet maar met stoom.

Een groot zeil wordt over de een strook grond aangebracht de randen worden vastgezet en een grote pijp blaast de gloeiendhete stoom eronder. Her en der zie je de stoom ontsnappen waardoor het er indrukwekkend uit ziet bij de freesia kwekerij van Aad Zwinkels.

Duurzame ontsmetting van grond

Door dit duurzame systeem met temperaturen die boven de 100 graden Celsius uitkomen worden alle ziektekiemen en onkruiden gedood. Na het stomen worden de bedden op orde gebracht. Een belangrijk element hierbij zijn de leidingen die de grond moeten koelen want de freesia gaat niet bloeien als de temperatuur boven de 16 graden is.

Freesia, jaarrond verkrijgbaar

Freesia’s worden jaarrond geteeld maar in de maanden april en mei zijn ze op hun allermooist.

We onderscheiden eerst hoofdtakken de zware kwaliteit meestal boven de 28 gram. Daarna snijdt de kweker de zogenaamde ”haken”. Dit zijn de overgebleven takken onder aan de plant deze zijn iets korter en wat minder zwaar.

Bij oma: bloemen in kristallen vaasjes

Freesia’s! Vind je het niet heerlijk ruiken?

Onze oma’s waren gek op freesia’s. Ze hadden de mooiste kristallen vaasjes soms zelfs met een zilveren voet waar de bloemen in mochten pronken. En natuurlijk altijd met een takje groen (asparagus setaceus). “Oh wat mooi en vind je het niet heerlijk ruiken kind!” zei oma dan vol trots.

Tips van de kweker

De laatste jaren hebben we dit typisch Hollandse product een beetje uit het oog verloren. Ze pasten misschien niet makkelijk in onze boeketten of we vonden ze te klein, ik weet het niet. Maar naar mijn mening verdienen ze wat extra aandacht.

Aad Zwinkels van de gelijknamige freesia kwekerij vertelt dat voor een goede uitbloei de eerste bloem van de kam goed op kleur moet zijn. En voeg, volgens een uitstekend recept van zijn moeder, een flinke scheut 7UP erbij (let op geen suiker want als er teveel in gaat geeft dat problemen) als je ze op de vaas zet. Dit schijnt de uitbloei van de andere knoppen op de kam heel erg te bevorderen. Daarna steeds de uitgebloeide bloemen eruit halen en de freesia bloeit gewoon door op het volgende bloemetje.

Ook lange takken freesia

Toen ik Aad vroeg om de freesia veel langer af te snijden met zijtakken en al, keek hij erg bedenkelijk. Dat was niet zijn ding, maar ik kreeg wel een paar adressen van freesia kwekers die zich hadden gespecialiseerd in lange takken. Eén daarvan vond het wel een uitdaging om de freesia nog langer af te snijden. Deze freesia kwekerij heeft twee dubbele  soorten, Freesia Belleville (een dubbele witte) en Clarissa( een dubbele gele) waar de zijtakken beter van uitkomen, daar durfde hij het wel mee aan.

Geweldig, zo kunnen we de freesia op een nieuwe manier onder de aandacht brengen in de binnenlandse markt. Zeker met de nieuwe stijl boeketten met lange takken en geen of weinig blad. Bent u enthousiast? U kunt ze via ons bestellen.

Freesia’s zijn er in heel veel kleuren en in de variëteiten dubbel- en enkelbloemig.

Verkoop argumenten:

  • Prachtige kleuren
  • Lekker Nostalgisch, maar kan ook weer hip zijn!
  • Heerlijk geurend
  • Zeer goed houdbaar
  • Duurzaam product

Freesia; Ronduit gewoon de aandacht waard!

Allemaal een tafel in de winkel vol met diverse soorten en lekker uw klant verleiden.

Bab Star

Niet alleen bracht Bab een bezoek aan een freesia kwekerij, kijk bij Kwekers & Leveranciers voor nog meer verhalen.

Blijf op de hoogte van bloemen en producten in de webshop, volg ons op social media. U vind ons onder andere op Facebook, Instagram en YouTube