Wat weet jij van Valentijnsdag?

Sinds een aantal jaren is Valentijnsdag opgenomen in het rijtje: bloemendagen. Speciale dagen waarop het geven van cadeautjes en/of bloemen centraal staat. Maar wat weet jij eigenlijk van Valentijnsdag?

Wat is Valentijnsdag?

Op deze dag kun je aan je geheime liefde laten weten dat je hem of haar graag ziet en in het geheim adoreert, door bijvoorbeeld een kaartje te sturen. Het is dé dag waarop je je geliefde extra aandacht kunt geven met een kaartje, cadeautje of een mooie bos bloemen.

Valentijnsdag is vernoemd naar Sint Valentinus

Valentijnsdag is vernoemd naar Sint Valentinus, zijn naamdag wordt al sinds 496 gevierd. Valentijn is een martelaar die leefde in de 3e eeuw. Er gaat een verhaal dat hij in het geheim heidense Romeinse soldaten liet trouwen met christelijke meisjes terwijl de keizer dit verboden had. Toen dit aan het licht kwam liet de keizer hem onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari. Pas veel later is deze priester Valentinus heilig verklaard en werd deze sterfdag een feestdag.

Er zijn meerdere verhalen over het ontstaan van Valentijnsdag.

Een ander verhaal verteld dat Valentijnsdag is afgeleid van het Romeinse Lupercalia feest. Dit feest werd op 15 februari gevierd en is een vruchtbaarheidsfeest ter ere van de god Lupercus. Dit was een feest om jonge mannen en vrouwen met elkaar te verbinden, door het trekken van lootjes. Op deze feestdag was je dan voor één dag elkaars partner. En soms was dat een lot uit de loterij!

Met de opkomst van het christendom werd dit heidense feest verboden en vervangen door Valentijnsdag op 14 februari.

De oudste verwijzingen naar Valentijnsdag komen uit Engeland, uit de 14e eeuw

Britten zijn van mening dat vanaf 14 februari de vogels, en dan vooral zangvogels paartjes vormen. De Engelse dichter Jeffrey Chaucer schreef daar in de 14e eeuw al over, in zijn werk Parlement of Foules: For this was on seynt Volantynys day Whan euery bryd comyth there to chese his make. ‘Want dit was op Sint-Valentijnsdag, Als elke vogel daar zijn maatje komt kiezen’.

Als de vogels een partner kiezen op die dag, dan is dat voor mensen natuurlijk ook een zeer geschikte dag!

Het waren ook de Engelse emigranten die deze dag meenamen naar Amerika. Daar is het een meer commerciële feestdag geworden. Niet alleen kaartjes sturen naar al dan niet geheime liefdes maar vooral cadeautjes geven staat centraal. Vanuit Amerika is dit gebruik weer overgewaaid naar Europa.

Rond 1850 schreven Nederlandse kranten al over deze ‘typisch Engelse gewoonte’ van Valentijnsdag.

Valentijnsdag gedicht

Zeg het met bloemen

Sinds ongeveer 1950 werd in Nederland deze dag vooral gepromoot als bloemendag, dé dag om je geliefde te verrassen met bloemen. Zeg het met Bloemen!

Lees hier meer over Valentijnsdag bloemendag

Wat betreft de populariteit: In 2007 deed 35% van de Nederlanders iets aan Valentijn. De jaren hierna daalde de populariteit van deze dag naar 21% in 2015. De jaren daarna neemt de populariteit weer toe. Sinds de coronacrisis en lockdown worden er veel meer valentijnskaartjes aan elkaar verzonden. En wat opvalt is, dat het vooral vrouwen zijn die kaarten versturen.

Hoe dan ook: Het is natuurlijk altijd leuk om iemand te verrassen want wie wordt er nou niet blij van een mooie bos bloemen?!

Valentijnsdag: Verras je liefste buurman of buurvrouw eens met een mooie bos bloemen. Happy Valentine’s Day!

Rozen voor Valentijnsdag

Meer weten over Valentijnsdag? Kijk dan ook eens hier:

Volgt u ons al op Social media? We zijn te vinden op: FacebookInstagramYouTube en Pinterest