Op bezoek bij Kings Art Flowers

Laatst gewijzigd: 28 maart 2024

Scadoxus

Elke keer opnieuw is het zo inspirerend om kennis te mogen maken met een gepassioneerde kweker.
Deze mensen gaan door waar onze grote Schepper is gestopt, door met kruisen en allerlei nieuwe kleuren en soorten te creëren.


René Koning en zijn vrouw namen in 2004 een partij scadoxus over. Voor die tijd kweekten ze Zantedeschia en Calla’s.
Scadoxus Multiflorus was de nieuwe uitdaging, een zeer oude snijbloem van uitzonderlijke schoonheid en bovendien met een bijzonder lang vaasleven.

Exclusief én intensief

Het is een zeer exclusieve teelt +/- 95% van de bollen geeft slechts één maal per jaar een bloem.
René en zijn vrouw zijn nu al ruim 15 jaar bezig om de scadoxus te vermeerderen en te kruisen. Daarnaast proberen zij het oogstseizoen te verlengen.

Normaal bloeit de Scadoxus in de zomer en allemaal te gelijk. Door onder andere temperatuurbehandeling en het ontwikkelen van nieuwe soorten door het kruisen is het hun nu al gelukt om vanaf eind februari tot november bloemen te kunnen oogsten. Een zeer geduldige en nauwkeurige klus.

Verschillende bloemen met elkaar bestuiven en dan 4 jaar wachten totdat de eerste bloem verschijnt nadat de zaadjes zijn geplant. Tijdens de rondleiding in de kas zie je het resultaat van hun werk. Tientallen vakken scadoxus met verschillende kleuren van zacht oranje tot bijna rood.

Ook op de kleur van schutbladeren is geselecteerd want die delen natuurlijk ook mee in de sierwaarde.
Heel goed kan je ook zien dat het ene soort langer kan worden dan de andere. Hele lange worden wel 100 cm lang en de gewone ±70 cm.

Het vermeerderen van de bollen was tot 2010 geen doen. De bollen geven heel erg weinig klisters (nieuwe bolletjes) eigenlijk net genoeg om de bestaande hoeveelheid in stand te houden. Hoe bijzonder is het om dan te horen dat door toeval een oplossing is ontdekt.

Milieuvriendelijke teelt

Scadoxus kan op een zeer milieuvriendelijke manier geteeld worden. De plant is resistent tegen luizen en allerlei andere ziekten of insecten. Er is slechts een diertje dat schade aan kan brengen aan de bloemen en planten en dat is de bollenmijt.

Om de scadoxus vrij te houden van deze plaaggeesten worden de bollen elke vier jaar uit de grond gehaald om “gekookt” te worden. De bollen worden dan verhit tot 47 graden waardoor de bol vrij wordt van de bollenmijt. Een nadeel is dat na het opnieuw poten van de bollen, het eerste jaar de bloemen heel kort blijven.

Klisters; een belangrijke ontdekking

Tijdens het rooien van de bollen stak René per ongeluk bij een grote bol die dieper zat dan normaal een stuk van de onderkant af. Het toeval is dat dit afgestoken stuk in het pad was blijven liggen.

Hoe verrast was René toen hij deze onderkant na enige tijd zag liggen met verschillende klisters erop (Klisters zijn kleine nieuwe bolletjes). Een zeer belangrijke ontdekking, waardoor deze teelt een stuk rendabeler werd.

Mede hierdoor konden René en zijn vrouw diverse samenwerkingen aangaan om met deze partners het product verder te ontwikkelen en breder in de markt te zetten en onder andere de bol als potplant aanbieden.

De Scadoxus is familie van de Amaryllis en de Nerine en kent al een lange geschiedenis als snijbloem maar altijd op hele kleine schaal.

De bloem van de scadoxus bestaat uit honderden kleine bloempjes, Duizend-en-één!

Als de bloem rijper wordt komt er op de meeldraden stuifmeel, hierdoor is de bijnaam “poederkwast” ontstaan.

Om de bloem goed tot zijn recht te laten komen laat René zien hoe je al die knopjes voorzichtig een beetje uit elkaar kunt duwen met de hand.

Verzorging en houdbaarheid

Omdat ze wekenlang blijven staan is het belangrijk om het water schoon te houden. De bloem zal steeds groter worden en uitgroeien tot een grote bol.
De buitenste bloempjes zullen het eerste uitbloeien, als je van perfectie houdt kan je deze uitgebloeide bloempjes heel makkelijk eruit plukken.
Een vaasleven van twee weken is heel normaal, maar voor drie weken of langer draait de scadoxus zijn steel niet om.

Ondertussen zijn er meerdere soorten geregistreerd:

Dit bezoek bracht ik in maart/april 2020. Een bewerking van dit verhaal verscheen online bij Bloemen Blad en in Bloem en Blad 3 2020 stond onderstaande foto.

Bab Star